January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

De Tuinmanmonitor

May 6, 2016

 

Een van de grootste obstakels, om alle gewenste beleidsintenties zoals decentralisatie, participatie en samenwerking in de praktijk vorm te geven, is nu juist de lopende praktijk. Deze praktijk stuurt nog steeds op deeltargets, kostenreductie op een technocratische manier. Dit staat haaks op een integrale, decentrale en op de menselijke maat gerichte aanpak.  Terwijl, dat merken we in onze praktijk, juist de koppeling van het onderhoud aan de zorg in de dagelijkse praktijk een zeer effectieve investeringsmogelijkheid biedt op het gebied van leefbaarheid en volksgezondheid in stadswijken.

Het gaat hierbij in essentie om het opnieuw definiëren en vormgeven van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en solidariteit. Dit kan worden bereikt door het dagelijkse onderhoud en de zorg, waar mogelijk tot een leuke, gezonde, inspirerende en leerzame activiteit te maken. Dit maakt de openbare ruimte tot een plek waar mensen graag komen en trots op zijn. Een plek ook waar mensen meehelpen deze mooier te maken en waar ze zich betrokken bij voelen.

Om dit goed te kunnen organiseren werkt Creatief Beheer met een nieuwe (oude) beroepsgroep, de Tuinman(m/v). Een vakman/vrouw in de frontlijn met een eigen verantwoordelijkheid en mandaat. Deze Tuinman(m/v) is kundig, ervaren en organiseert ter plekke samen met vrijwilligers en bewoners het dagelijks onderhoud op een prettige leerzame en gezonde manier.

Inmiddels hebben we de taakinvulling zodanig uitgewerkt en geformaliseerd dat het een echt beroep kan worden met alles erop en eraan. Een vaste waarde in de wijk dus, naast de wijkagent, die zorgt voor een groene en kindvriendelijke buitenruimte. Op deze manier investeren we in de leefbaarheid van een stad, groene wijken met buitenspeelgarantie (dus veilig) zogezegd.

Dit heeft natuurlijk ook consequenties voor de inrichting van tuinen en parken, we laten deze het liefst meegroeien met behoefte en gebruik. Het Proefpark is hiervan een mooi voorbeeld. Ooit begonnen op een kaal braakliggend terrein is het gegroeid tot een park dat vo