January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Het vertrapte servet en het gescheurde tafellaken

September 23, 2016

 

Buurttuin Spijkenisse (wijk de Akkers)

 

Eind 2013 hadden we met Creatief Beheer een goedlopende praktijk. We werkten net een paar jaar met de Tuinman(m/v) en onze inzet werd hogelijk gewaardeerd. In de deelgemeente Feijenoord hadden we zelfs een opdracht voor drie wijken en in Carnisse hadden we de Carnissetuin succesvol open weten te houden. We dachten dan ook dat we het servet-stadium wel ontgroeid waren en door konden groeien naar het tafellaken. De participatiesamenleving kwam er immers aan en daar sluit onze praktijk naadloos bij aan (Zie bijvoorbeeld een artikel van mijn hand uit 2011).

In 2014 werden de deelgemeentes afgeschaft en per direct verloren we 75% van onze contactpersonen. Maar onze opdracht in Feijenoord was in ieder geval netjes overgedragen (althans dat dachten we). Wat ons wel bevreemdde is dat de gemeente uitging van zelfbeheer door burgers. We hebben toen nog in oktober samen met de Veldacademie en kenniswerkplaats ‘Leefbare Wijken’ de praktijkmiddag ‘zelfbeheer gaat niet vanzelf’ georganiseerd. Het ging ons erom aan te geven dat zelfbeheer een onderdeel is van de 'nieuwe praktijk' maar niet an sich zaligmakend is. Met name in achterstandswijken en bij het ber