October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Tegenprestatie? Win-win situatie!

May 3, 2017

 

Een pleidooi voor een nieuwe vorm van sociale werkverschaffing die zowel de stad als de stedelingen vooruit helpt.

 

Wie een bijstandsuitkering ontvangt in Rotterdam is verplicht daar iets voor terug te doen. Dat is op zich een prima uitgangspunt: alleen je hand ophouden zou wel heel erg makkelijk zijn. Bovendien is de mens een sociale soort: hij heeft van nature de behoefte ergens bij te horen, mee te tellen, gewaardeerd te worden. Daarbij is het natuurlijk wél van belang dat de tegenprestatie die geleverd moet worden die behoefte ook daadwerkelijk kan bevredigen. Er is – om even kort door de bocht te gaan - nog nooit een mens wijzer geworden of meer betrokken bij z’n omgeving door saai en nutteloos werk. 

Niemand doet graag zinloos werk, dat vaak eerder ervaren wordt als straf dan als sociale stepping-stone. Echte participatie zou zowel in het voordeel van de deelnemer (participant) als van de stad moeten werken. Dat lijkt een open deur intrappen, maar in de praktijk blijkt dat lang niet altijd zo te zijn. Er moet eerst iets veranderen aan de manier waarop we onze stad besturen. Dat is een enorme uitdaging: de manier waarop sociale zekerheid en het zorgstelsel zijn georganiseerd, is onwerkbaar geworden. De afgelopen decennia lag de nadruk alleen op efficiency en een procesgerichte – dus niet mensgerichte – aanpak van en visie op werk.

Centrale gedachte achter de praktijk van Creatief Beheer is dat beheer en onderhoud van groenvoorzieningen door de bewoners zélf, met hulp en begeleiding van professionele ‘tuinmannen en – vrouwen’ dé stuwende kracht achter de ontwikkeling van wijk en bewoners is. Omgang met elkaar en met de natuur is essentieel voor ons om ons goed te kunnen voelen en te kunnen groeien in de ruimste zin des woords. Een kind dat lekker in modderplassen kan raggen en met regenpieren kan spelen zal in zijn ontwikkeling al snel een stapje voorliggen op zijn leeftijdsgenootje dat binnen zit te gamen of tv te kijken. Daar willen we als Creatief Beheer heen. En wat ons betreft wordt Rotterdam, de stad met de grootste problemen en dus ook de grootste kansen, gidsstad voor heel Nederland. Als het hier lukt, lukt het overal!

En wie wil dat nou niet, een groene en kindvriendelijke omgeving? Een veilige, gezellige en letterlijk bloeiende openbare ruimte trekt bovendien gezinnen en hoger opgeleiden aan, wat de komst van goede scholen naar de buurt in de hand werkt en de werkgelegenheid doet groeien. En is dat niet precies wat Rotterdam zo graag wil, goed onderwijs en veel hoogopgeleide mensen die zich aan de stad binden in plaats van er een maandje op locatie te werken?

En zo komen we weer op de tegenprestatie waar we ons verhaal mee begonnen. Stel je voor dat alle ‘tegenpresteerders’ van Rotterdam bij een project van Creatief Beheer aan de slag zouden gaan….  Dan zijn we binnen de kortste keren de groenste en meest kindvriendelijke stad van Nederland. Op zijn oer-Rotterdams: handen uit de mouwen, niet lullen, maar spitten. 

De heilzame werking van een groene, veilige omgeving is onderzocht en bewezen. Een paar zaken op een rij:

Wetenschappelijke feiten

 

 

  • 30% minder depressie in groene wijken

  • 15% minder overgewicht bij kinderen in groene omgeving

  • Prijzen vastgoed in groene wijken 10 tot 30% hoger

  • Tuinieren is één van de gezondste activiteiten (met duidelijke communicatieve meerwaarde)

  • Sociale interactie: cruciaal voor ontwikkeling (leerling-meester, teamwerk, coaching)

  • Mensen en menselijke interactie vormen dé succesfactoren van de projecten

 

Waardecreatie, kostenreductie en effectiviteitsslag

 

De aanpak van Creatief Beheer – gericht op een groenere en kindvriendelijker omgeving - zorgt e   rvoor dat d