January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Groen, gezond en gezellig

October 3, 2017

 

Niemand wil wonen in een vieze, kapotte en onveilige omgeving, tenminste ik kom ze niet tegen. Schoon, heel en veilig zijn belangrijke basiswaarden voor ons mensen. Het is dan ook goed dat dit als norm wordt gebruikt en er extra op is ingezet door het huidige college. Als ik door Rotterdam fiets ziet de buitenruimte er schoner en heler uit dan pakweg 10 jaar geleden. Ik heb ook de indruk dat het veiliger is geworden. Het is toch duidelijk vooruitgegaan lijkt het.

Maar naast het feit dat de buitenruimte schoner is, zie ik nog continu mensen achteloos troep weggooien. Dat ergert mij, maar ik heb ook weer niet de neiging om daar mensen op te gaan aanspreken. Het zou eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn dat mensen dat niet doen.

Hoe krijg je dat voor elkaar? Als ik er het wijkveiligheidsactieprogramma op nalees vind ik bij punt 3 van de uitgangspunten: ‘samen met de bewoners: sociale controle in buurten helpt en deze begint bij bewoners die zelf de handschoen oppakken. We geven meer zeggenschap, ruimte en steun aan buurtbewoners die samen hun buurt veiliger maken.’ Het is dus belangrijk dat bewoners meedoen en ik denk dat dat de enige weg is naar een duurzame oplossing. Uit onderzoek blijkt dat mensen graag meedoen als ze iets nuttig en leuk vinden, maar dan alleen als ze er goed in zijn. Nu is opruimen niet heel erg moeilijk en troep in de vuilnisbak gooien ook niet. Blijkbaar vinden mensen het dus niet nuttig of leuk.

Wat me vooral opvalt in het wijkveiligheidsactieprogramma is het ontbreken van groen en groenonderhoud. Als je het document scant op het woord ‘groen’ komt dit drie keer voor, twee keer als verfkleur voor vuilnisbakken (vallen zo meer op) en een keer in een regel vanuit de input van de gebiedscommissie als zorgpunt. Er klinkt zorg over het onderhoud van de buitenruimte. Over de staat van wegen en groen en het schoonhouden.

De focus van schoon, heel en veilig ligt geheel op handhaving, extra inzet en sociale controle (ge