January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Dokter Biemans over leefomgeving en leefruimte

November 23, 2017

Je hebt het steeds over het optimaliseren van de leefomgeving van mensen op wijkniveau. Wat bedoel je daar precies mee ?

Dat is een goede vraag, want daar draait het om bij stadsgeneeskunde. In mijn beleving is gedrag bijvoorbeeld ook omgeving gerelateerd en zelf dus ook omgeving. Ik zou de leefomgeving definiëren als alles wat ons overkomt buiten onze schuld. Simpel gesteld, als je in Eritrea geboren bent of in West Friesland dat is nogal een verschil qua omgeving en dat heeft niet alleen met het klimaat te maken, maar ook met economie, cultuur en ga zo maar door. Om aan te geven dat onze leefomgeving niet slechts fysiek is gebruik ik vaak de dichtregel van Jules Deelder: ‘de omgeving van de mens is de medemens’. Deze zin slaat precies de spijker op de kop.

 

Hoe dat zo?

Zoals ik al heb beschreven in mijn laatste essay is de basis van ons kennen een construct en dit kan veranderen. Dus als je mensen ziet als individuen met een eigen vrije wil, verantwoordelijkheid e.d. heb je een probleem om te begrijpen hoe we met elkaar omgaan. Er is dus een nieuw mens- en wereldbeeld nodig om dit te kunnen begrijpen.

 

Leg uit

Alles is relatief en verbonden met een context, die voor betekenis zorgt. dit geldt ook voor dat wat we &#