October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Simpelheid en Complexiteit

January 26, 2018

 

Zoals in de vorige eeuw de klassieke natuurkunde werd overrompeld door de kwantumfysica. Zo zullen ook de toegepaste wetenschappen door deze kwantumrevolutie veranderen en dat is nog zacht uitgedrukt. Dit is wat er volgens mij momenteel dan ook volop aan de hand is. De meeste wetenschappelijke methoden en dus ook de bewijsvoering zijn op de klassieke natuurkunde gebaseerd en niet op de kwantumfysica. Mijn eigen vakgebied bijvoorbeeld, de geneeskunde leunt zwaar op de statistiek om te onderzoeken en te testen. Dit levert statistisch significante correlaties op. Dit zijn waarschijnlijkheden (kansen), die stabiel zijn en reproduceerbaar onder dezelfde condities. Dit zijn de wetenschappelijke bewijzen van de geneeskunde. Maar stel nu - en dat zegt de kwantumfysica - dat condities veranderen. Condities kunnen veranderen zoals het weer, op de korte en lange termijn. Het recentelijk bericht dat 50% van onderzoek binnen de menswetenschappen – gepubliceerd in gerenommeerde bladen(!) - uiteindelijk niet reproduceerbaar bleek, werd alom geduid dat de wetenschappers geen goede methodiek gebruikten. Heb nergens gelezen dat het wellicht komt doordat we iets meten dat continu verandert. In dat geval zouden ze dit met hun goede methodiek hebben vastgelegd. Het telt echter niet want het was niet de vraag te meten wat er verandert maar juist wat stabiel was. Als dus de wetenschappers wel de goede methodiek hebben gebruikt, dan hebben ze juist aangetoond dat condities veranderen. Ik zou nog eens goed naar dit fenomeen kijken.

Ziektes veranderen en wij mensen ook. Dus een onderzoek kan misschien 5 jaar reproduceerbaar zijn en dan niet meer, omdat simpelweg de condities zijn veranderd van precies datgene wat je meet. Ik bedoel maar. Deze almaar toenemende complexiteit is typisch iets voor de systemen, die de kwantumfysica zichtbaar en mogelijk hanteerbaar maakt. Deze complexiteit moet je met simpelheid benaderen, anders kun je er niets zinnigs over zeggen en al zeker niet mee omgaan. De spreekwoordelijke bal der golven, zou hier de bal der golffuncties kunnen heten. Hoe simpeler hoe beter, maar niet te simpel, zoals Einstein ooit zei, die overigens gruwde van de consequenties van de kwantumfysica. Hoe kan een kat tegelijkertijd dood en levend zijn?  Voor de kwantumfysica is dat geen probleem. Inmiddels heeft de kwantumfysica op alle fronten zijn gelijk bewezen, produceert reproduceerbare bewijzen en dit groeit by the minute.

 

Laten we eens een gedachte-experiment doen en onszelf en de wereld door een kwantumbril bekijken. Wat zien we?

 

Wij mensen kunnen niet anders dan ergens in geloven zonder ooit te weten of het ook werkelijk bestaat. Dat is grof gezegd de menselijke conditie of beter nog de situatie waar we bewust in verkeren. Een situatie waarin we dus bestaan, waarnemen en kunnen handelen. De situatie verandert als wij dood gaan, maar dat wat wij waren blijft bestaan (doorleven) weliswaar als iets anders. Dit geldt voor al onze gedachten, gevoelens werkelijk alles, er is ruimte zat en alles is verbonden (op de een of andere manier).

Onze aandacht snuffelt als een rat in alle hoeken en gaten op zoek naar voedsel- betekenis (herkenning) is een lekkernij, die onze aandacht niet kan weerstaan. Onze ogen zien vooral dat wat beweegt of afwijkt. Iets heeft betekenis als het herkenbaar is en aantrekt of afstoot. Je kunt je aandacht ook op iets richten, dat je betekenis geeft. Dit gebeurt in het moment (split second) en dan zegt de kwantumfysica dat oorzaak en gevolg omkeerbaar zijn in 10 tot de -30ste seconde. Dus of je je aandacht op iets richt of dat iets je aandacht trekt, de werkelijke oorzaa