January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Stadsinitiatief Rotterdam

March 12, 2018

 

Politieke vernieuwing dwars door het midden.

 

De landelijke politiek zit de lokale politiek tijdens de verkiezingen op de nek met ideologische en partijpolitieke standpunten. Dit terwijl politieke vernieuwing momenteel juist in de lokale politiek ontstaat. Immers hier liggen de grote dossiers en kansen van deze eeuw, te weten decentralisatie en integrale ontwikkeling. Een heleboel taken die vroeger landelijk (en nog steeds in de hoofden van landelijke politici) werden geregeld liggen nu op het bord van de gemeenten. Hier wordt samengewerkt aan een betere stad door heel veel verschillende partijen in steeds weer verschillende combinaties.

Dit betekent dat gemeenten zoeken naar een andere en effectievere organisatievorm om dit tot een succesvol einde te brengen. Dit is nu wat Jos Verveen met zijn nieuwe partij Stadsinitiatief Rotterdam heel goed begrepen heeft. In feite heeft hij een frissere vorm van D’66 gecreëerd op lokaal niveau. Hoe is dit zo gekomen?

Jos werd geroyeerd door D66 Rotterdam toen hij openlijk in de krant zijn mening had gegeven over de ietwat kritiekloze houding van zijn mederaadsleden. Hij was tegen het megalomane project Feyenoord City en met reden. Dit toont meteen de makke van de lokale politiek: strategisch handelen in plaats van principieel. Strategisch moet je niet de illusie hebben dat je je als stad kan meten met de groten der aarde.

Feyenoord City laat dit overduidelijk zien. In mei 2017 gaf de gemeenteraad een conditioneel ‘ja’ aan Feyenoord City om het plan verder uit te werken met de voorwaarde dat er per 1 januari 2018 een degelijk mobiliteitsplan zou liggen. Dat plan lag er niet en toch heeft Feyenoord City op eigen houtje en goedkeuring college een lening afgesloten met nota bene Goldman Sachs. Dit staat gelijk aan de sleutel van de gehele ontwikkelingen he