January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

De Kwantum Game en de Kwantumclub

July 10, 2018

 

De Kwantum Game is een spel waar Karin Keijzer en ik drie jaar aan hebben gewerkt. Begonnen als rollenspel in de wijk is het een kwantumformule geworden, waarmee je het allerkleinste kunt ‘naspelen’. Maar buiten ons heeft nog niemand het gespeeld. Het is een kwantumspel en het heeft daarom heel wat mogelijke speelvormen in zich. Het spel bestaat uit twee kwantumunits met ieder 6 speelstukken. Ieder stuk heeft een bipool (+/-), spin (links/rechts) en kleuren (frequenties). 

De spelregels zijn simpel, maar je beleeft door het spel de enorme complexiteit van de ‘kleinste’ wiskunde in superpositie (verstrengeling) met je tegenspeler. Je hoeft het niet te begrijpen, omdat het niet te begrijpen is. De kwantumtheorie is de best bewezen, meest gebruikte en minst begrepen theorie. De samenhang zit toch logischerwijs in het alledaagse en daar zijn wij mensen als bewuste wezens klassiek lineair aan het ploeteren in een zee van complexiteit. Terwijl we de best bewezen theorie die deze complexiteit beschrijft in formules simpelweg kunnen gebruiken (het werkt!) en misschien gaan we er dan iets van begrijpen.  

Sinds ik hoorde van de kwantumtheorie en relativiteitstheorie op de middelbare school hebben deze twee mij enorm gefascineerd samen met filosofie (de betekenis van ons leven). Gaandeweg leerde ik meer interessante denkers, schrijvers en kunstenaars kennen. Toen ik ‘morgenrood’ van Friedrich Nietzsche op mijn 21ste voor het eerst las (ken het nu zowat van buiten) voelde het of ik thuiskwam, die stijl, die helderheid van redeneren, heel anders dan wat ik gewend was. De logisch kentheoretische exercities van Ludwig Wittgenstein gaven me een ladder (die je na gebruik kunt weggooien) en zo kan ik n