October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Algemene tips voor duurzame mensen en ander ambitieus volk.

October 11, 2019

 

In de email die ik ontving waarin werd vermeld dat ons initiatief was gekozen in de duurzame Top 100 stond ook het verzoek om enkele tips in te leveren (naast foto's) voor burgers die ook actief willen worden. Ik geloof niet dat Trouw iets met mijn tips heeft gedaan, maar ik wil ze u niet onthouden. Hier de integrale tekst. Inmiddels weten we dat Stadsgeneeskunde op nummer 32 staat en daar zijn we heel content mee.

 

Hoera, we staan als stadsgeneeskundig burgerinitiatief in de duurzame 100 van onderop van 2019. De elfde editie met eindelijk aandacht voor pioniers, burgers die het heft in eigen hand nemen, mensen uit de praktijk. Zo iemand ben ik schijnbaar, want ik heb van alles georganiseerd en altijd tegendraads en eigenwijs. Zij het met de nodige humor en zelfspot, maar toch, stadsdokter te Rotterdam. De eerste stadsdokter ter wereld en met een heuse praktijk in de wijk.

 

We zijn dan ook blij met de erkenning. Wat zou mijn tip zijn aan bewoners die ook actief willen worden. Wat moeten ze vooral wel doen en wat niet. Dat was een vraag van de organisatie, daar sla ik op aan. Dat is lastig, maar vooruit ik doe een poging.

 

Ongeacht de uiteindelijke plaats in deze top 100. Het feit dat we erin staan is voor mij op dit moment meer dan genoeg. Vraag me wel af hoe en wie de volgorde bepaalt, maar dat is niet mijn zaak. Ik vind de lijst een prima initiatief en voldoe graag aan hun vraag enige tips te leveren. Ze kunnen zelf kiezen welke tips ze relevant vinden en nog niet hadden gehoord van de andere voortreffelijke kandidaten op het gebied van duurzaamheid van onderop. Tips voor een feestje aan de onderkant!

 

Onze wereld gaat aan vlijt ten onder. Druk, druk, druk we moeten onze dromen verwezenlijken en het leven ten volle leven. Hoe gaan we dat doen en ook nog eens actief zijn als burger ? 

 

Tja, wat kun je erover zeggen het is de ambitie om iets te willen veranderen. Dat zit in je. Denken dat het beter kan en het dan ook beter willen doen. Als eerste tip zou ik zeggen, zorg dat je er in plezier in hebt, want anders hou je het niet vol.

 

Dat is ook meteen het lastigste voor de lange termijn; het plezier erin houden. Vaak zinkt de moed je in de schoenen, je bent eraan begonnen en dan moet je het ook nog afmaken. Meer dan je best kan je niet doen. Tip 2 Denk regelmatig; NOU EN, morgen is er weer een dag. Vaak lossen problemen zich van zelf op en anders komt tijd komt raad. 

 

In het begin was ik erg fanatiek, dat schrikt mensen af maar anders kom je niet voorbij level 1. Als je wil doorgroeien – en dat is een diep menselijk verlangen – heb je andere kwaliteiten, zoals geduld, timing, ervaring en geluk nodig. Soms moet je fanatiek zijn, maar meestal niet. Dat leer je door schade en schande; de vlinders niet wegjagen met je fanatisme.

 

Het oplossen van problemen door iets slims te verzinnen is erg bevredigend. Al het geklungel en gesukkel is leerzaam en niets anders dan het zoeken naar een begaanbare weg. Deze metafoor maakt ons gestuntel direct tot een grandioos avontuur met een prachtig doel. En dan is het ook geen gestuntel meer, maar een effectieve strategie. Hou vast aan je eigen verhaal en corrigeer waar nodig.

 

Blijf focussen op doel en richting. Verlies je niet in bijzaken maar houdt koers op wat echt belangrijk is. In mijn geval is dat een sociale ecologische