January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Boven, onder en midden

October 18, 2019

 

We staan met Stadsgeneeskunde op plek 32 in de duurzame Top 100 van het Dagblad Trouw. Dat is een enorme opsteker. De hoogste Rotterdamse notering in de categorie groen. We staan ertussen, hoera, jammer alleen dat het een Top 100 is van onderop. Begrijp me niet verkeerd, het is een eer, te meer omdat we door anderen zijn voorgedragen en gekozen. Blijkbaar worden we gezien en dat is als honing voor de ziel. 

Wat is er dan mis met een Top 100 van onderop ? Het is goed en slecht tegelijkertijd. De erkenning van burgerinitiatieven als werkelijke kracht in een samenleving is prima, maar dit ‘van onderop’ te noemen is typisch. De hoofdredacteur Cees van der Laan meld hierover in een ingezonden brief: ‘Alles was anders, deze duurzame top 100, we zochten niet naar denkers en doeners in de transitie naar een gezondere wereld, maar naar actieve vrijwilligers die op lokaal niveau werken aan een betere leefomgeving. “niet gericht op de mensen die professioneel aan de knoppen zitten, maar de krioelende beweging van onderop” schreef  Esther Bijlo in de speciale bijlage duurzame 100, die gisteren bij u op de deurmat lag.’

Daar wringt de schoen, wij zijn geen denkers en doeners, maar actieve vrijwilligers en we krioelen met elkaar in de beweging van onderop. Ik herken me niet in dit beeld en ik vermoed dat ik niet de enige ben. Ik zie me zelf als een professional, een denker en een doener, die samen met anderen een nieuwe strategie ontwikkelt op het gebied van de volksgezondheid; stadsgeneeskunde. Ik verdien er mijn geld mee en als Creatief Beheer hebben we een jaaromzet (laatste 15 jaar) zo tussen de 300.000 en 600.000 euro. Onze praktijk is gestart in 2003 en heeft zich sindsdien gestaag ontwikkeld tot wat het nu is; een overdraagbare methode in de onderhoudspraktijk om wijken groen, gezond en gezellig te maken, tegen dezelfde kosten en met een zeer groot maatschappelijk rendement. Dat is hoe we onszelf zien en daarom noem ik mezel