Rini Biemans
Sep 22, 2017

Rattensprookje

2 comments

 

Als één dier een slecht imago heeft is het wel de rat, rattengedrag, rattenplaag. Als we iemand een rat noemen bedoelen we sluw, gemeen en onbetrouwbaar. Ongedierte dat verdelgt moet worden. Kortom de rat heeft zich niet geliefd gemaakt als cultuurvolger. We leven dan ook al duizenden jaren samen en de rat heeft al die tijd onze voorraden aangeknaagd en ziektes verspreid, geen wonder dat we er zo’n hekel aan hebben.

Maar als je de rat beter leert kennen heeft het verhaal vele kanten en zou de rat ons weleens de weg kunnen wijzen naar een gezondere stad. Ratten zijn heel sociaal en slim. Leuk als huisdier ook. Daarnaast hebben we als proefdier veel aan de rat te danken. Ze hebben nogal wat geleden voor de wetenschap. We hebben ze van alles aangedaan, wat we niet met mensen durven en mogen doen, dus in die zin hebben ze ons ‘ruim terugbetaald’ voor geleden schade. In Rusland staat zelfs een standbeeld voor de rat, vanwege zijn verdienste voor de wetenschap. Het is kortzichtig de rat dus slechts als ongedierte te benaderen. Ratten zijn daarnaast ook nog eens prima en nuttige speurneuzen, ze sporen mijnen, ziektes en drugs op.

Tijd voor rehabilitatie van de rat en laten we dan ook hem zijn positie in de voedselketen gunnen. Want we weten heel veel van ratten, maar eigenlijk heel weinig over zijn natuurlijk gedrag. Met andere woorden, we hebben door onze weerzin nooit de moeite genomen de rat werkelijk te leren kennen. Weg ermee, maakt niet uit hoe.

Ratten leven nu juist bij mensen omdat daar een niche zit en die niche creëren we zelf. Ze leven in onze riolering en weten overal ons voedsel te vinden. En ze zijn bij ons beschermd voor roofdieren; uilen, vossen, katten, steenmarters, … Trouwens inmiddels allemaal dieren die in de stad (weer) voorkomen. Dus een rattenplaag is eigenlijk een slordigheid van onze kant. Te veel doorgangen via het riool, te veel voedselaanbod (afval), te weinig natuur (roofdieren). Vangen heeft eigenlijk geen zin als je de oorzaak (nestmogelijkheid, voedselaanbod) niet wegneemt. Ratten kunnen 2000 nakomelingen per jaar krijgen. Daarom is rattenoverlast ook zo lastig te bestrijden, ze komen steeds weer terug. In die zin kan de rat ons leren hoe we dit beter organiseren. Ratten helemaal uitroeien lukt immers nooit, maar ze in een ecologisch evenwicht een plek geven in de stadnatuur is in feite niet erg moeilijk en heeft als bijkomend voordeel dat stadsnatuur positieve effecten heeft op gezondheid en een basis is voor klimaatbestendige steden. Zo kan de rat een gids zijn richting een groene gezonde stad, een soort omgekeerde kanarie in de kolenmijn. Bijkomend voordeel is dat de rat nauwelijks nog een bedreiging voor de volksgezondheid vormt. Zou je niet denken, maar toch is het zo.

Een ding moeten we dus zeker niet doen, vergif, want naast het feit dat ze hier snel resistent voor worden, vergiftigd het de hele voedselketen. Daarnaast is daar tegenwoordig de wens ze ‘diervriendelijk’ te doden. Dit is in feite ook redelijk onzinnig, want als ze door een roofdier gepakt worden gaat dit ook niet ‘diervriendelijk’ in onze ogen. Al bij al is vangen en doden een korte termijnoplossing. Hoe maakt niet zo veel uit.

Het is vele malen effectiever de rat integraal als onderdeel van de gehele stadsnatuur te benaderen. Als het goed met de rat gaat, gaat het goed met ons en de rest van de natuur in de stad zou hier leidraad kunnen zijn. Want ook muggen, blauwalg, processierups, duiven, teken, varkens, wespen, mieren zijn bij tijd en wijle overlastgevend en ziekteverwekkend.

Daarom is het belangrijk een stadsecoloog aan te stellen in Rotterdam, die zich juist met dit soort zaken bezighoudt. Hoe kunnen we door meer of betere stadsnatuur te ontwikkelen, deze overlast en risico’s beheren (het hoofd bieden). Het is belangrijk in deze te realiseren dat de positieve invloed van stadsnatuur op onze gezondheid en welbevinden vele malen hoger is en in geen verhouding staat met de ‘gevaren’. We zouden er goed aan doen onze omgang met ‘stadsnatuur’, ‘cultureel’ te ontwikkelen als iets positiefs dat mensen bindt en ontspant, in plaats van iets dat ons bedreigt. De rat kan ons de weg wijzen. Naar het rattenparadijs wat dus automatisch ons paradijs is. Het zou wat zijn.

 

buiter
Oct 10, 2017

Mooi staaltje 'omdenken', Rini!

Rini Biemans
Oct 10, 2017

misschien zit de oplossing van het 'rattenprobleem' wel tussen onze oren :-)

New Posts
  • info@creatiefbeheer.nl
    Oct 26, 2017

    dinsdag 24 oktober maakte radio 1 een item over rattenoverlast vanwege een artikele in de telegraaf. Toevallig was ook Frank/Janine in de wijk met haar twee ratjes B en W (de reporter dacht dat het een grap was). Ook komt de directuer van het Historisch Museum aan het woord... Hij vindt een 'stad zonder ratten als een ei zonder zout'. Het item is terug te luisteren via deze link: https://www.nporadio1.nl/radio-eenvandaag/onderwerpen/430480-rattenplaag-in-nederland-blijft-woekeren?npo_cc=126&
  • Sezer Gerdzen
    Oct 18, 2017

    mijn broer heb een rat gezien zonder straart dat was vies

Creatief Beheer

Bentincklaan 43C
3039 KH Rotterdam

0614183001

info@creatiefbeheer.nl

Social