top of page

De laatste kilometers


Afgelopen zondag 10 april 2016 is een bijzondere dag geworden voor onze familie. Mijn dochter werd als laatste loper feestelijk binnengehaald tijdens de 36ste Marathon van Rotterdam. En ik mocht als vader meefietsen(!) naast haar op de Coolsingel met een uitzinnige menigte, confetti, politie op motors, sirenes en dan natuurlijk Lee Towers: ‘You never walk alone’. Dat hou je niet droog!

Marieke had besloten samen met een vriendin de marathon van Rotterdam te lopen. Ze was redelijk voorbereid, maar het zou erom spannen. Ik ging van huis met de gedachte haar te troosten als het niet zou lukken. Ze had zelf flink wat ondersteuning onderweg georganiseerd, maar je moet hem toch zelf lopen. En wat gebeurde, ze werd gekozen tot laatste loper!!! En in Rotterdam wordt de laatste gevierd als een WINNAAR!

Complimenten voor de organisatie van de Marathon, RTV Rijnmond, maar ook alle vrijwilligers, supporters; een dergelijke aankomst van een laatste loper is typisch Rotterdams en helemaal fantastisch. Marieke vertelde dat ze die laatste vier kilometers geen pijn voelde, ze werd gedragen door de massa. Marieke staat natuurlijk symbool voor al die lopers, die zichzelf een doel hebben gesteld en overwonnen. Alle lopers praten over de warme sfeer, het geweldige publiek in Rotterdam. Associaties en metaforen vlogen door mijn hoofd.

Toen ik de volgende dag op kantoor kwam en weer op aarde landde besloten we er met zijn allen net zoals mijn dochter er vol voor te gaan. Wij zijn met Creatief Beheer ook met een marathon bezig. We hebben ons 14 jaar geleden een doel gesteld: een leefbare en gezonde stad voor iedereen. Met dit doel voor ogen zijn we van start gegaan en met onze nieuwe stadsprofessional de Tuinman(m/v) zijn we inmiddels aanbeland bij de laatste kilometers van onze marathon. Wij zien het ‘kwetsbare’ in mensen als kracht, de ‘kampioen der sukkels’ zogezegd en die wordt in Rotterdam gevierd als winnaar! Zolang je maar niet opgeeft, want daar gaat het hier om.

We zijn er bijna, maar nu zijn alle hazen weg en moeten we op eigen kracht verder. Er zijn geen excuses meer; alles of niets. Daarom ben ik nog steeds confuus over wat ons is overkomen, maar het motiveert enorm :-) Je voelt de verbondenheid en de kracht van Rotterdam tijdens het grootste evenement van het jaar, de Marathon.

Hoe zien de laatste kilometers er in ons geval uit? Het Tuinmanfonds zal ons over de streep moeten trekken. Maar niemand geeft geld weg zonder te weten wat ze ervoor terugkrijgen. Dit is op dit moment ons grootste struikelblok: het uitleggen en verantwoorden van wat we doen legt een enorm beslag op onze organisatie en daardoor komen we niet vooruit.

Als iedereen elke euro zou kunnen volgen en ook kan zien wat ermee gebeurd. Dat zou dat ons enorm helpen om ‘nieuwe investeerders’ te vinden en duurzaam en structureel te kunnen doorgroeien. Vrijdag 8 april was de aftrap van Citylab010, de opvolger van het voormalige stadsinitiatief. Dit keer aangekondigd als ‘de werkplaats voor de stad van morgen’. Creatief Beheer heeft al 4 keer meegedaan. Het eerste jaar met het idee van de Tuinman(m/v), toen de Erasmustuin, daarna samen met Hotspot Hutspot en afgelopen jaar het Tuinmanfonds. Alle keren werden we afgewezen en toch is het gelukt om het te realiseren. Het vijfde jaar op rij willen we dan ook met iets komen dat al het vorige overtreft en het sluitstuk is van de reeks: de Tuinmanmonitor. Wat de monitor precies is, kost en inhoudt gaan we de komende tijd verder uitwerken. We ontwikkelen open source via TOPFLOOR. Dat we het nodig hebben is zeker, anders is het onmogelijk om de finish te halen.

We gaan het natuurlijk SMART doen, in ons geval Specifiek, Meetbaar, Aanwijsbaar, Realistisch en Transparant. Het doel is een betrouwbaar werkend systeem dat door iedereen is te gebruiken. We hopen dan ook dat we kunnen rekenen op de Rotterdammers! Betrokken als ze zijn met elkaar en de stad. Maar hoe dan ook we halen die eindstreep. Stoppen is geen optie! Sparta is na zes jaar ook weer terug in de eredivisie, de aanhouder wint!

Wordt vervolgd

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page