top of page

Dokter Biemans over zijn motivatie


Kerstdiner Tuinmannen en vrouwen 18 dec 2016 TOPFLOOR

Zou het dit keer graag willen hebben over uw persoon en waarom u doet wat u doet?

Dat kan.

Waarom bent u zo verbeten in uw missie wijken te genezen?

Als ik ergens aan begin maak ik het graag af, omdat je dan pas weet waar het toe leidt of kan leiden.

Waarom is dat zo belangrijk?

Dat is de basis om iets te leren, als je te vroeg stopt weet je niet wat er gebeurd zou zijn als je doorging.

Het kan ook zijn dat je helemaal nergens uitkomt?

Dan weet je dat.

Dat zou toch lullig zijn als blijkt dat u het bij het verkeerde eind heeft?

Je maakt kleine stappen naar een bepaald doel. In ons geval was dat het dagelijks beheer als verdienmodel in plaats van kostenpost. Een heleboel inschattingen die we gemaakt hebben waren verkeerd, maar al doende krijg je steeds meer zicht op wat wel of niet werkt.

U spreekt steeds over we, wie zijn dat, hoe groot is uw organisatie?

Als kunstenaar waren concepten en netwerken mijn ding. Kunst was voor mij een manier van kijken en doen, objecten waren eerder gevolg dan doel. Heb vanaf 1998 na mijn laatste expositie in het Centrum Beeldende Kunst alleen nog maar ‘immateriële dingen’ gedaan, zoals evenementen, festivals, internet en televisie. In 2002 ontmoette ik Karin Keijzer en samen bedachten we Creatief Beheer. Zonder haar zou ik het nooit hebben gedurfd, maar met haar is het een feest. Inmiddels zijn we getrouwd en hebben twee kinderen. Door de jaren heen hebben we met heel veel mensen aan heel veel projecten gewerkt en dus ook heel veel meegemaakt en geleerd. Antenne Rotterdam was tussen 2005 en 2010 groter dan Creatief Beheer, maar sinds 2011 is Creatief Beheer uit haar voegen gegroeid en gebruiken we Antenne Rotterdam als communicatieplatform voor Creatief Beheer.

Op dit moment zijn we onze organisatie aan het professionaliseren en klaar te maken voor de volgende stap. We werken alleen met freelancers en ondernemers, hebben geen mensen in dienst. We zien en ontwikkelen onze organisatie als een opleidingsinstituut in de praktijk; de Tuinmanopleiding. Afgelopen jaar hebben zo’n 30 Tuinmannen en vrouwen en 100 vrijwilligers in onze diverse wijktrajecten gewerkt.

Dat lijkt me een hele klus om dat in goede banen te leiden?

Dat is nu wat we hebben geleerd door de jaren heen. Oefening baart kunst en toen we het concept van de Tuinman(m/v) als zelfstandig beroep invoerden hadden we een hele goede basis te pakken. Dat was eigenlijk de grootste doorbraak.

Even terug naar het onderwerp, waarom doet u dit?

Waarschijnlijk in de eerste plaats omdat ik het niet kan laten door te denken. Dus bijvoorbeeld toen ik als arts afstudeerde en ging werken lukte het me niet de zin ervan te ontdekken. Ik dacht steeds het klopt niet en dan kreeg ik natuurlijk weinig gehoor. Daarom ben ik gestopt, gezondheidszorg maakt niet gezond. Kunstenaar was voor mij de ideale manier om vrij te kunnen blijven denken en doen. Maar goed, die wereld vond ik op zeker moment ook erg beperkt. Het gaat erom wie je kent en alles wordt zo snel mogelijk gekaderd. Overigens vind ik kunst nu wel weer inspirerend en de gezondheidszorg is noodzakelijk, niet voor onze gezondheid, maar voor ons comfort.

Maar goed, toen ik in 1999 dus de wijk introk, deed ik dat uit ongenoegen. Toentertijd was de hypocrisie rond de multiculturele samenleving op zijn top. We vonden dat je er niet over moest lullen maar er iets aan moest doen.

Tot mijn verrassing vond ik het enorm leuk, de mensen, de verhalen en vooral de warmte. Het klinkt gek, maar ik ben er een beter mens van geworden. Werkelijk waar, ik heb zoveel geleerd van mensen waar ik het totaal niet van verwachtte. Ben trouwens ook even zo vaak belazerd, maar dat hoort erbij. Het gekke is, dat als je het als een spel ziet, je er ook nog plezier aan kan beleven. Nergens leer je zoveel van als van mensen die je belazeren, echt waar. Ze doen het trouwens meestal ook niet expres.

Een beter mens, wat bedoelt u daar mee?

Wat raar gezegd inderdaad, maar ik hou gewoon meer van mezelf en het leven. Het werk wat ik nu doe is zoveel dynamischer, leerzamer en leuker dan mijn werk als arts of kunstenaar. Dat beter mens vergeet dat maar, ik was altijd een beetje een cynische intellectueel, daar ben ik vanaf. Ben eigenlijk meer een gewoner mens geworden en dat is ook wat.

Kan u in een paar zinnen de essentie aangeven wat u heeft geleerd?

Dat het erom gaat zo effectief mogelijk samen te spelen met behoud eigen identiteit en kunde om samen een bepaald doel te bereiken. Zonder duidelijke afzender en zonder afspraken over wie waar voor verantwoordelijk is lukt het niet. Dat doel is in ons geval groene en kindvriendelijke wijken en dat is een praktische vertaling van een zo gezond mogelijke leefomgeving voor iedereen en zeker voor onze kinderen, want die hebben de toekomst.

En dat is alles?

Eigenlijk wel ja, de onderliggende gedachte is simpel en logisch, de uitdaging zit in de uitvoering en dat is een proces dat iedere dag weer aandacht vraagt. Maar het is ook een proces waar je met kleine stappen en een positieve insteek bergen kunt verzetten en dat geeft ongelofelijk veel bevrediging.

Dus u bent een gelukkig man?

Ik ben tevreden, ik hou van mensen, een beetje levendigheid en avontuur. Geluk zijn momenten, die zich juist in het kleine alledaagse verschuilen. Als je dat ziet en van kan genieten ben je gelukkig. Geluk is een werkwoord voor mij.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page