January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Dokter Biemans over leefomgeving en gezondheid

March 3, 2017

 

We zijn deze interviewreeks begonnen om uit leggen wat we precies doen als Creatief Beheer en waarom een Tuinman(m/v) zo nodig is voor de volksgezondheid.

 

Prima, maar wat moet ik dan nu vragen ?

 

Het centrale begrip is ‘individuele leefomgeving’ en in hoeverre deze de gezondheid bepaald. De essentie van stadsgeneeskunde is dat je mensen gezonder maakt door hun leefomgeving te verbeteren.

 

Hoe doe je dat dan ?

 

Om dat te begrijpen moet ik eerst uitleggen wat wij onder leefomgeving verstaan. Onze leefomgeving is dynamisch en voor ieder mens anders. Het is een samenspel van fysieke, sociale en mentale factoren. Om deze integraal te verbeteren dien je vanuit een totaal ander perspectief te handelen, dan men nu gewend is.

 

Wat voor perspectief dan?

 

Het feit dat gezondheid niet individueel, maar contextueel wordt bepaald. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat puur fysieke omgevingsfactoren, bijv. luchtverontreiniging, geluidsoverlast, milieuvervuiling slechts 6% van onze ziektelast (kosten in gezondheidszorg) veroorzaken. De rest zijn gecombineerde factoren en deze zijn per definitie dynamisch en individueel bepaald. Dus of je gezond bent is maar zeer ten dele je eigen verantwoordelijkheid.

Met name bewoners van zogenaamde achterstandswijken leven 5 tot 7 jaar korter en hebben ook nog 12 jaar meer last van chronische aandoeningen dan het landelijke gem