Dokter Biemans interviewt zichzelf


Je wilde jezelf weer eens interviewen.

Ja het is tijd. Er is zoveel gebeurd en een interview is wat mij betreft de beste manier om het uit te leggen.

Wat wil je dan uitleggen ?

Alles, maar dat gaat niet. Het belangrijkste is wat we met ons nieuwe programma groen, gezond en gezellig beogen. Als Creatief Beheer zijn we helemaal terug naar af gegaan en proberen met onze ervaring, netwerk en inzichten onze praktijk deze keer duurzaam en structureel door te ontwikkelen. Daarnaast ben ik natuurlijk gedwongen opgenomen, officieel in bewaring gesteld en dat is een bizar verhaal. Mensen denken natuurlijk je wordt niet zomaar opgenomen en dat is waar. Tegelijkertijd in mijn geval was het onterecht, ik deed wel vreemd, maar was absoluut geen gevaar voor mijn omgeving of wie dan ook. Dat is toch de reden om opgenomen te worden via een inbewaringstelling.

Waarom ben je dan opgenomen ?

Dat is een combinatie van een bezorgde omgeving, een overijverige huisarts en een aantal ‘foute grappen’ met GGZ medewerkers mijnerzijds. Ik dacht ik leg het ze achteraf wel uit, die vlieger ging niet op. Wat er gebeurde had alles te maken met het kwantumspel waar Karin en ik mee bezig waren. Dat heb ik als model ontworpen om de wereld van het allerkleinste op een andere manier te benaderen. Niet via elementaire deeltjes en krachten, maar direct via cijfers en interactie. Die interactie is gewoon optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Dat spel en de achterliggende wiskunde nam als het ware een vlucht met mij. Ik zag op zeker moment heel scherp hoe ons universum en leven in elkaar zit en dat is betoverend. Het heeft twee weken geduurd, waarvan de laatste week in de kliniek. Daarna was het over en zag ik alles weer normaal. Kan het nog een beetje invoelen en herinner me nog hoe de formules werkten, maar kan het niet meer ‘zien’.

Is dat niet gewoon een psychose ?

Dat is dus wat de artsen en mijn omgeving dacht, behalve Karin dan, want die wist waar ik mee bezig was en ons gezinsleven ging feitelijk gewoon door. Ik sliep ook gewoon ’s nachts. Ik heb ooit een half jaar op een psychiatrische afdeling gewerkt als arts en een psychose verloopt toch anders en er is meestal sprake van angst, betrekkingswaan, dwanggedachten, stemmen en hallucinaties. Angst heb ik nooit gehad, het voelde alsof ik alles scherper zag en mijn brein drie keer sneller werkte. Ik kon dingen voorspellen en associeerde erop los. Ik was vrolijk en druk, wat ik normaal ook al ben. Ik wist ook dat het weg zou gaan en dat het twee weken zou duren. Vraag me trouwens niet waarom, ik wist het gewoon. Het beste kan ik het omschrijven als een visioen of openbaring en zo wil ik het ook blijven zien. Ik voel me prima, ben blij dat ik het heb meegemaakt en heb er een hoop van geleerd.

Maar goed dat is jouw versie van het verhaal

Inderdaad en heb inmiddels ervaren hoe moeilijk het is om dit goed te vertellen. Eigenlijk lukt dat niet, het stigma rond psychiatrie is nogal groot. Mensen zijn er bang voor. De enige mensen waaraan ik het goed kan vertellen, zijn mensen die zelf zijn opgenomen of die dit van heel nabij hebben meegemaakt. Heb heel wat aantekeningen gemaakt tijdens mijn opname, ik heb een unieke inkijk gekregen in ons psychiatrisch handelen en hoe er als patiënt niet naar je geluisterd wordt. Dat laatste is echt verbijsterend. In die zin zijn Karin en ik getraumatiseerd en heeft ons vertrouwen in het zorgsysteem een flinke deuk opgelopen. Omdat alles nog zo vers is wil ik eerst wat afstand nemen. Wil er het liefste een boek over schrijven, want dat is volgens mij de enige manier om het goed te vertellen. Mijn medisch dossier leest als een filmscript, het leek wel ‘one flew over the Cuckoo’s nest 2.0’. Tegelijkertijd ben ik er ongeschonden uitgekomen, heb ik nooit medicatie geslikt en was op die twee weken na compleet coherent en mezelf. Hier wil ik wil het even bij laten.

Wanneer gaat dat boek dan verschijnen?

Waarschijnlijk pas over een jaar, ben nu vooral aan het oriënteren en aan het bijkomen. Heb ook geen tijd, onze praktijk heeft alle aandacht nodig omdat we in een nieuwe fase zijn beland en opstarten is altijd een van de lastigste klussen. De oorzaak van mijn ‘visioen’ is het spel; de wiskunde en de visie, daar ben ik nu achter de schermen mee bezig om dit verder te ontwikkelen. Dit keer op een wat rustigere manier. Merk dat ik het allemaal iets te simpel en rooskleurig zag. Toch blijven de inzichten overeind alleen de aanvliegroute moet anders en dat kost tijd om uit te werken.

De aanvliegroute ?

Hoe ik het vertel. Al doende heb ik een model gemaakt dat puur uit mogelijkheden en getallen bestaat en dit is voldoende om de wereld te beschrijven. Dat is in een notendop wat ik ontdekt heb en dus ook zag. Dit is een nieuwe manier van kijken naar getallen, ruimte, energie en massa, maar ook bewustzijn en menselijke interactie. Ben erop gekomen door kwantumtheorie toe te passen in onze alledaagse werkelijkheid en uiteindelijk kwam ik zo via een rollenspel bij het allerkleinste en wonderlijk genoeg bleek dit spel een soort ruimtelijk object met een omtrek, straal en inhoud bestaande uit mogelijkheden. De individuele mogelijkheden van de zes elementen, de positionele in het vlak en de interactiemogelijkheden tijdens het spelen. Het was simpelweg te mooi om waar te zijn. Nu zie ik het wat meer in perspectief, het is nog steeds razend interessant maar het is maar een model; een formule met complexe getallen als objecten, die rekenkundig samenspelen.

Dat heeft dus niets te maken met je huidige praktijk in de wijk ?

Niet direct maar het komt allebei voort uit mijn manier van kijken naar de werkelijkheid. Het mysterie van ons bestaan zit eerder tussen ons in, dan in de ‘werkelijkheid’ zelf. Hoop dat mensen niet denken dat ik gek ben als ik zeg dat onze werkelijkheid er een is die gemaakt wordt door onszelf en die buiten ons niet bestaat. Dat wat buiten ons bestaat kunnen wij slechts indirect leren kennen via onze zintuigen en met onze meetinstrumenten en theorieën als verlengstuk hiervan.

Dat zal niet iedereen direct boeiend vinden.

Nee de meesten vinden dit te ver gezocht en de rest vind het vooral een academisch dan wel filosofisch vraagstuk. Dat is toch raar, want het is de basis waarop al onze kennis van de ‘werkelijkheid’ is gebaseerd. Het zijn onze hersenen samen met onze zintuigen die onze werkelijkheid vormen. We zien slechts dat wat ons gegeven is te zien. Het idee dat we het mysterie van ons bestaan kunnen ontrafelen vind ik pas echt naïef. De kwantumtheorie stelt dat alles verbonden is en dat waarnemer en object dit ook zijn. Hersenonderzoek laat zien dat de hersenen onze wereld vormgeven en dat onze zintuigen deze waar nodig corrigeren of bijstellen. Als onze zintuigen iets niet zien of horen vullen onze hersenen dit zelf in. Sta er eens bij stil wat dit betekent voor waarheidsvinding, meningsvorming en gerechtigheid.

Wat betekent dit dan ?

Dat onze manier van kijken bepaald wat we zien en dat deze manier van kijken onze werkelijkheid vormt. De werkelijke werkelijkheid is niet iets wat we kunnen zien. In exacte vakken zoals natuurkunde geldt dit minder, maar bijvoorbeeld alle toegepaste wetenschappen zijn in deze zin bevooroordeeld en zitten vol verkapte morele en onbewijsbare aannames.

Dit betekent dat een heleboel oplossingen voor hedendaagse problemen samenhangen met een andere nieuwe manier van kijken en doen. Als je hier niet anders naar kijkt kom je nooit tot een oplossing. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan bij de rat tijdens het project rattenparadijs. Uitgangspunt hierbij was dat de