top of page

Algemene tips voor duurzame mensen en ander ambitieus volk.


In de email die ik ontving waarin werd vermeld dat ons initiatief was gekozen in de duurzame Top 100 stond ook het verzoek om enkele tips in te leveren (naast foto's) voor burgers die ook actief willen worden. Ik geloof niet dat Trouw iets met mijn tips heeft gedaan, maar ik wil ze u niet onthouden. Hier de integrale tekst. Inmiddels weten we dat Stadsgeneeskunde op nummer 32 staat en daar zijn we heel content mee.

Hoera, we staan als stadsgeneeskundig burgerinitiatief in de duurzame 100 van onderop van 2019. De elfde editie met eindelijk aandacht voor pioniers, burgers die het heft in eigen hand nemen, mensen uit de praktijk. Zo iemand ben ik schijnbaar, want ik heb van alles georganiseerd en altijd tegendraads en eigenwijs. Zij het met de nodige humor en zelfspot, maar toch, stadsdokter te Rotterdam. De eerste stadsdokter ter wereld en met een heuse praktijk in de wijk.

We zijn dan ook blij met de erkenning. Wat zou mijn tip zijn aan bewoners die ook actief willen worden. Wat moeten ze vooral wel doen en wat niet. Dat was een vraag van de organisatie, daar sla ik op aan. Dat is lastig, maar vooruit ik doe een poging.

Ongeacht de uiteindelijke plaats in deze top 100. Het feit dat we erin staan is voor mij op dit moment meer dan genoeg. Vraag me wel af hoe en wie de volgorde bepaalt, maar dat is niet mijn zaak. Ik vind de lijst een prima initiatief en voldoe graag aan hun vraag enige tips te leveren. Ze kunnen zelf kiezen welke tips ze relevant vinden en nog niet hadden gehoord van de andere voortreffelijke kandidaten op het gebied van duurzaamheid van onderop. Tips voor een feestje aan de onderkant!

Onze wereld gaat aan vlijt ten onder. Druk, druk, druk we moeten onze dromen verwezenlijken en het leven ten volle leven. Hoe gaan we dat doen en ook nog eens actief zijn als burger ?

Tja, wat kun je erover zeggen het is de ambitie om iets te willen veranderen. Dat zit in je. Denken dat het beter kan en het dan ook beter willen doen. Als eerste tip zou ik zeggen, zorg dat je er in plezier in hebt, want anders hou je het niet vol.

Dat is ook meteen het lastigste voor de lange termijn; het plezier erin houden. Vaak zinkt de moed je in de schoenen, je bent eraan begonnen en dan moet je het ook nog afmaken. Meer dan je best kan je niet doen. Tip 2 Denk regelmatig; NOU EN, morgen is er weer een dag. Vaak lossen problemen zich van zelf op en anders komt tijd komt raad.

In het begin was ik erg fanatiek, dat schrikt mensen af maar anders kom je niet voorbij level 1. Als je wil doorgroeien – en dat is een diep menselijk verlangen – heb je andere kwaliteiten, zoals geduld, timing, ervaring en geluk nodig. Soms moet je fanatiek zijn, maar meestal niet. Dat leer je door schade en schande; de vlinders niet wegjagen met je fanatisme.

Het oplossen van problemen door iets slims te verzinnen is erg bevredigend. Al het geklungel en gesukkel is leerzaam en niets anders dan het zoeken naar een begaanbare weg. Deze metafoor maakt ons gestuntel direct tot een grandioos avontuur met een prachtig doel. En dan is het ook geen gestuntel meer, maar een effectieve strategie. Hou vast aan je eigen verhaal en corrigeer waar nodig.

Blijf focussen op doel en richting. Verlies je niet in bijzaken maar houdt koers op wat echt belangrijk is. In mijn geval is dat een sociale ecologische stad waarin de stadsnatuur een volwaardige gezond makende positie inneemt. Door het doel te definiëren kom je uiteindelijk op de weg erheen. Maar let op, het kleinste detail kan je koers beïnvloeden en zelfs bepalen. Dat zijn geen bijzaken.

Zelf ben ik geen haar beter dan de rest. Dat is een mantra dat me tegen moralisme beschermt en me mensen positief tegemoet laat treden. Zonder dat ontstaan er voorkeuren, veroordelingen, groepjes en dat is niet professioneel. Iedereen kan een steentje bijdragen, als het steentje maar past of wil passen. Wat van boven paradoxaal lijkt is beneden geheel logisch.

Discussies over politiek, geloof en geld neem ze niet te serieus er zijn veel interessantere onderwerpen.

Zoals de ultieme tip, een ultieme tip moet precies passen bij een ultiem doel. Dus ja, kies een ultiem doel. Dat hoeft niet groots te zijn, maar wel helder beschreven. Dan is natuurlijk de ultieme tip, de tip om daar te komen. Bijvoorbeeld, je ultieme doel is liefde krijgen, dan kan de ultieme tip zijn, liefde geven. Tip 8: nadenken loont!

Het idee om mensen uit de duurzame Top 100 tips te vragen. Hoe je het volhoudt en wat je juist wel of niet moet doen? Daar ligt het begin van het onderscheid dat iedere lijst maakt en hetgeen toevoegt aan de grootsheid van de gekozenen en de lijst zelf. Tip 7: Win prijzen of bestorm de lijsten. Waartoe ? Als je belangrijk wil worden in de ogen van anderen en jezelf. Alles weigeren als je heel bekend bent kan ook, dat zijn punten voor de authenticiteit en privacy lijsten.

Uiteindelijk wordt je het gelukkigst of ongelukkigst door intieme relaties.

Een betere samenleving ja, maar dan wel met alle levende wezens op aarde. Dat is mijn tip voor een politieke stroming die deze eeuw wil overleven en furore gaat maken in de volgende.

Opgericht door een heks en overgenomen door een zakenman die een heks wordt. Maar het kan ook opgericht worden door een zakenman en overgenomen door een heks, die een zakenman wordt. U ziet het, er is veel mogelijk. Verbaas u, maar blijf kritisch.

Tip voor de eenzame intellectueel. Overal zitten lijntjes, verbindingen, die niet handig of begaanbaar zijn maar onweerstaanbaar. Doe er mee wat je wilt ons interesseert het (nog) niet.

Een praktische tip voor eventuele jongeren die deze tekst onder ogen krijgen. Zoek er niets achter. Ik probeer de wereld te verbeteren, maar lieg net als jullie. De waarheid is niet puur en bestaat nooit op zichzelf. We hebben het verder alleen over zaken die voor iedereen te zien en te ervaren zijn.

Tot slot denk ik dat niet het doel maar de weg erheen gelukkig maakt. Let op, het doel bepaalt de weg erheen. Kies een waardig doel dat je dood overstijgt en je leven zin geeft.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page