Het Kwantumspel. Hoe te beginnen?Uit de eerste reacties merk ik dat het best lastig is het spel te spelen met alleen de handleiding. Dit is te begrijpen, want wanneer je een schaakspel zou krijgen met handleiding zonder dat je het ooit hebt zien spelen. Dat is best lastig. Vandaar een paar tips om op gang te komen.


Begin met een vaste startpositie.

Ik heb boven deze blog een foto van een goede beginpositie gemaakt. Gebruik deze. Zo kun je meteen starten met zetten en de effecten van de speelstukken leren kennen.

Eerste zet van geel 5 en daarna paars 2.

Geel 2 mag deze zet niet doen, geeft een lege strook.. Er mogen geen horizontale vertikale lege stroken ontstaan in het veld. Zo blijft het kwantumspel bij elkaar.

Een paar zetten verder, er is een blok ontstaan paars 5 en paars 6 met zes massapunten en die mogelijk kan bewegen. Paars 1 heeft een zet gedaan en het stuk staat in vrije spint en spint dus. Met als gevolg dat het blok wordt vastgezet.


Wit is aan zet, maar het blok kan niet meer bewegen. Tenzij er via een spiegelspinwissel en een spinwissel rood witte spin krijgt. Het blok kan dan bewegen en geel heeft 12 massapunten.Oefen de volgorde na een zet, eerst neutralisatie dan vrije spin en als er weer oppositie ontstaat dan neutralisatie en als er stukken vrij komen te staan spinnen ze. Speelstukken kunnen maar een keer per beurt vrij spinnen.

Belangrijk hierbij is dat alles per fase tegelijk draait. Dus eerst alles draaien en dan kijken en zo verder.

Leer de vrije spin herkennen en gebruiken.

Hieronder zie je een aantal mogelijke posities. Kijk welke speelstukken vrij staan en dus spinnen na een zet.


Twee speelstukken staan vrij en spinnen na een zet linksom en rechtsom, waarna ze in oppositie komen en nog een kwartslag draaien om tot rust te komen