top of page

Analoge RuimteSluipenderwijs is onze analoge ruimte gekoloniseerd door de digitale wereld. Ik merk het bij mezelf, steeds kijken of er reacties zijn of hartjes. Het lijkt onschuldig maar het doorbreekt steeds de continuïteit van de analoge ruimte; de ruimte van het zijn in het nu. Voorheen waren er brieven en later de telefoon, de radio en televisie. Deze breken ook in de analoge ruimte maar zijn toch van een andere orde dan de huidige digitale communicatie. De laatste richt zich specifiek op het individu. Een eeuw geleden liep je hoopvol naar de brievenbus om te kijken of er een brief inzat. Nu wordt je zowat iedere minuut verleid even te kijken of er iets is op de telefoon. Dat is niet gezond, daar zijn de deskundigen het over eens. Je telefoon niet naar bed nemen, niet appen tijdens het eten, enzovoort.

Een gesprek met vrienden, een boswandeling, kortom samen zijn met mensen of de natuur zonder interruptie noem ik een continue analoge ruimte. Omdat je telefoon een soort heroïne voor je brein is, hartjes en reacties geven ‘fijne stofjes’ wordt er continu ingebroken in je analoge ruimte. Je denkt over de digitale interactie en dit staat het genieten van het analoge in de weg. Als iets echt leuk is, vergeet je je telefoon; bijvoorbeeld bij een spannende film of een gesprek of spel, totdat je naar de wc gaat...

Ikzelf zit vaak op twitter tijdens het maken van het eten. Eigenlijk is dat irritant want ik heb minder aandacht voor het koken. Gisteren heb ik tijdens het koken mijn telefoon weggelegd in een andere kamer. Het viel me op hoe vaak ik naar mijn broekzak greep om te kijken op mijn telefoon. Ik denk dat ik dat vaker ga doen, want sluipenderwijs infiltreert en verstoort de digitale wereld de analoge. Dat is trouwens ook de reden dat we het kwantumspel, dat schreeuwt om digitalisering, het liefst analoog houden. Samen in een ruimte een spel spelen is vele malen intensiever en leuker dan online spelen. Ik denk niet dat de digitale wereld perse slecht is, het is nieuw, maakt veel mogelijk, maar we moeten ermee leren leven. Onze analoge ruimte beschermen door functioneel gebruik van de telefoon. Ik heb een tijdje een Nokia gehad, dat was relaxed, maar niet praktisch voor mijn werk, veel appen en foto’s maken hoort er bij. Dan is de smartphone zoveel handiger, maar dus ook verslavend en stressend. Neem me nu voorlopig voor mijn telefoon vaker weg te leggen, zodat mijn analoge ruimte niet continu verstoord wordt.

Comments


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page