top of page

De Jaarkalender 2022

Park 1943 onderhouden we nu vier jaar. We hebben de perken geopend en zowel de mensen als de inheemse natuur een plek gegeven in het park. Wat ik het nieuwe tuinieren noem is een manier van tuinieren met de natuur mee. Je laat de natuur de ruimte ecosystemen te bouwen waardoor de complexiteit toeneemt alsook de biodiversiteit. Inheemse planten, die we in het lopend onderhoud nog steeds als onkruid beschouwen en behandelen zijn hierbij onontbeerlijk. Dat dit ook erg fraai kan zijn is te zien en te ervaren in Park 1943. Ieder seizoen is anders alsook ieder jaar. De natuur speelt haar eigen spel en daar kunnen wij haar bij helpen. Dat is de gedachte achter onze aanpak. We geven geen extra water, alleen bij het verplanten.

In deze presentatie schets ik een beeld hoe het park en de perken er uitzien en wat we doen om het te onderhouden. Ik focus me hier op het tuinieren en de natuur. We maken het park 1943 ook iedere werkdag schoon. We hebben immers het schoon en groenbestek van de gemeente overgenomen.We voeren dit integraal met vrijwilligers en professionals uit. Dat is de basis, een schoon, gezond en fraai park.

Het is een bewerking van een presentatie die ik heb gedaan bij de Leidse Rekenkamer over het nieuwe tuinieren. Ik heb gebruik gemaakt van mijn tweets het afgelopen jaar onder de hashtag park1943 #park1943. Dat zijn er overigens vele malen meer dan ik hier laat zien. Voor de geïnteresseerden; ga naar twitter of naar mijn Instagram account. Op Instagram staan nog veel meer foto's, maar zonder tekst. Hoop van harte dat het nieuwe tuinieren voet aan de grond krijgt in meer parken en steden. Dat het de trend van 2023 wordt :)


Januari

Het hele jaar door is er wat te doen. De truck is om het zo te doen dat het te diversiteit en schoonheid ten goede komt. In de herfst en winter zoeken insecten hun schuilplaats of leggen hun eieren. In het voorjaar is er voedsel nodig en daar zorgen de inheemse planten voor precies op tijd. Gras weghalen kan het hele jaar door, je imiteert hiermee grazers, die eten ook het hele jaar door. We noemen dit daarom de geitenmethode.

Dit is het landwegperk, waar we de planten hebben die je normaal in Nederlandse bermen treft. Margieten, boterbloemen, weegbree, smeerwortel, walstro, paardebloemen, distels en nog veel meer.


Februari

Het achterste bloemenperk werd opengebroken voor de stadsverwarming en daarna biologisch ingezaaid in samenwerking met gemeente. We hebben daar wat waardevolle planten vandaan gehaald en elders geplant.

Maart

Het achterste perk, het bloemenperk moest opengebroken en in overleg is de oude grond terug gebracht. Evenwel gezeefd, dat was eigenlijk niet de bedoeling. Het is ingezaaid met een inheems mengsel van kruiden.

Een bloemenfeest van de bolletjes bedoel ik hier. Tuinplanten en bollen, samen met inheems geeft een prachtig beeld. Niet teveel narcissen en het liefst zelf vermeerderende bolletje of beter nog daslook.

Het voorjaar is ieder jaar weer feest. De explosie van blaadjes en bloemen. De insecten die wakker worden.

April


MEI

Mei is misschien wel de mooiste maand, maar voor wie er oog voor heeft is iedere maand prachtig.JUNI

Het nieuwe tuinieren is relaxed werk en altijd met resultaat. Het ziet er mooi uit, je leert iedere dag wel iets. Je ziet een nieuwe soort, vind een mooi samenspel tussen planten. Je werkt aan biodiversiteit, gezondheid en sociale veiligheid en dit kan in ieder park als je het onderhoud anders organiseert en tegen dezelfde kosten. ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

JULI


AUGUSTUS

We geven geen water. zo selecteer je planten die tegen een stootje kunnen en een ecosysteem dat buffert in droge tijden.

SEPTEMBER

Oktober

De herfst is net zo dynamisch als de lente maar dan op het gebied van verval en overleven.


De planten in het ingezaaide gedeelte halen de schade van de droge zomer nog even in en eind oktober bloeien uitbundig. De cosmea op de voorgrond is niet zo inheems, maar wel heel feestelijk.

NOVEMBER


DECEMBER

コメント


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page