top of page

Het Tweede CoronajaarHet jaar zit er bijna op. Het tweede Coronajaar 2021. Het is een goed jaar voor onze praktijk geweest; tuinieren en opruimen horen bij de essentiële beroepen en we hebben met wat restricties gewoon door kunnen werken. Dat geldt niet voor iedereen. Het is lastig iets in algemene zin over de coronacrisis te zeggen. Voor de een maakt het niet uit of verdient er aan, een ander vindt het verschrikkelijk of gaat er aan onderdoor. Dit allemaal voor het hogere doel het virus te bestrijden. Wat me hieraan stoort is de monomane focus op het virus als ‘iets’ van buiten dat dient te worden bestreden. Wat dit aangaat kopiëren we ons eigen immuunsysteem; herkennen, aanvallen en verwijderen. Met dit verschil dat ons immuunsysteem in miljoenen jaren is geëvolueerd naar wat het nu kan, getraind door talloze generaties, virussen, bacteriën en andere ziektekiemen. De aanpak van de Coronacrisis laat zien hoezeer wij onszelf apart zetten van de natuur. De wappies hebben echt een punt, alleen is het een zeer diverse groep en complot theorieën helpen de zaak niet. Natuurlijk zijn er samenzweerders, onderhandse deals, maar vooral een heleboel onkunde en zelfoverschatting in ‘bestuurlijke of criminele kringen’. Ik geloof niet in het idee dat dit gecoördineerd gaat en bovendien rammelt de bewijsvoering aan alle kanten. Het punt is dat onze samenleving meer en meer aan het medicaliseren is. Dat is geen samenzwering, maar een gevolg van het idee dat alles te genezen zou moeten zijn. Het idee ook dat vroegtijdig doodgaan onnatuurlijk en onrechtvaardig is. Let op ik zeg hier niet dat je niet moet proberen ziekten te genezen, maar dat het vaak niet lukt en dat is iets natuurlijks net als het Coronavirus. Ik ben gevaccineerd, maar ik heb een weerzin tegen de QR code, nog steeds niet gedownload. Mezelf kennende zal ik hem downloaden wanneer ik hem nodig heb. Het is evenwel een schijnzekerheid en het toppunt van medicalisering. Nietzsche schreef meer dan een eeuw geleden: ‘De moderne mens maakt zich druk om comfort en pleziertjes en is obsessief bezig met gezondheid’.

Ik las vandaag een interview met een Nederlands arts in Zuid Afrika, waarin hij stelde dat Omicron, de laatste variant van het coronavirus wel eens een zegen kon zijn. De variant is vele malen besmettelijker, maar heeft een milder ziekte verloop met veel subklinische besmettingen. Mensen die besmet zijn maar geen klachten hebben. Hierdoor verspreid het virus zich vanzelfsprekend gemakkelijker. Het wordt bovendien nog niet herkend door de vaccins. Al die dingen bij elkaar en als het inderdaad een milder verloop heeft is dat een wonder. Maar het is ook het natuurlijk verloop van veel virussen, de meesten worden milder. Dat geeft ze meer kans op de lange termijn te overleven en bij virussen is overleven, vermenigvuldigen en daar hebben ze ons levend bij nodig. Niets is nog zeker op dit moment, behalve dat Corona onder ons zal blijven.

Het positieve is dat de meeste mensen het simpele eenvoudige beeld van het virus dat je kunt ‘overwinnen’ niet meer geloven en dat we met zijn allen veel meer weten over virussen. Als we leren goed om te gaan met virussen op een natuurlijke ecologische sociale wijze waar ook vaccinaties een rol kunnen spelen maar herstel van natuur en minder intensieve dier- en planthouderij natuurlijk ook. Het Coronavirus heeft ons heel wat zwakke plekken in onze samenleving laten zien en heeft ons dus ook gewezen op de oplossing, die hoe ironisch ook een variant van het virus kan zijn. Nogmaals niets is zeker op dit moment maar er is zeker hoop.

コメント


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page