top of page

Babynatuurtuin


Eerste artist impressie van een Babynatuurtuin in 2012, die we toen Erasmus tuin noemden uit onze publicatie 10 jaar Creatief Beheer


Wat gezond is voor de natuur is ook gezond voor ons. Dit geldt nog meer voor opgroeiende kinderen. Voor hun ontwikkeling is het cruciaal om vanaf hun eerste jaar vaak en veel buiten te spelen in de natuur.


Dan moet deze natuur natuurlijk wel in de buurt zijn, schoon en toegankelijk.


Natuur in de buitenruimte wordt nu door ouders vaak vies en gevaarlijk gevonden vanwege hondenpoep, vieze beesten, giftige planten, e.d. Dit is zeker een probleem.


Vandaar onze inzet voor schone en biodiverse natuur in de stad.


Zelfs in de huidige situatie zijn de positieve effecten van buiten in de natuur zijn nog steeds vele malen groter dan de eventuele gevaren. Natuur met een gezond bodemleven is nog beter om schoon vies te worden. Het verrijkt de darmflora met de juiste microben en traint het immuunsysteem van baby’s en peuters


Als mensen kinderen binnen houden omdat het buiten vies of gevaarlijk is, is dat dus juist slecht voor hun ontwikkeling.


Jonge kinderen zouden vanaf hun eerste jaar vaak dus veel buiten dienen te spelen dit is bewezen gunstig voor hun motorische en geestelijke ontwikkeling. Daarnaast is het noodzakelijk voor het ontwikkelen van een gezond immuun systeem. Net als leren lopen en praten moet het immuunsysteem ook alle stofjes in de buitenwereld leren kennen om goed te kunnen reageren.


Zogenaamde achterstandswijken zijn zeer kinderrijk maar ook zeer grijs en vaak is de buitenruimte vies en onveilig. Juist hier is er op het gebied van preventie veel winst te behalen met voorlichting en door juist natuur schoon, veilig en beschikbaar te maken voor de jongste doelgroep. Dit is dan ook wat we met ons right to challenge traject, ‘Stadsgeneeskunde in de praktijk’ willen realiseren.


Om het bewustzijn rond natuur en gezondheid te bevorderen en het proces te versnellen pleiten wij voor een baby natuurtuin in iedere wijk. Natuurlijk te beginnen in de probleemwijken waar weinig natuur is. Hier kunnen ouders hun kinderen tot zo’n twee jaar laten ravotten in deze tuintjes. De tuintjes zijn zo’n 25 m2 en makkelijk in te richten in buurttuinen, speeltuinen of binnenterrein. Het is ook een manier om samenwerking te organiseren met consultatiebureaus, GGD, welzijnsclubs, kinderopvang rond dit thema. Hierbij wordt zowel voorlichting als daadwerkelijke preventie georganiseerd op wijk niveau.


Eerste omschrijving uit dezelfde publicatie... Helaas is het idee toentertijd niet verder kunnen doorgroeien. Carnissetuin werd gesloten en bebouwd en financiering was niet te organiseren vanwege de nieuw gekomen aanbestedingen in welzijn. Het is nog steeds een heel goed idee en nog meer nodig dan tien jaar geleden.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page