January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Dokter Biemans en de nieuwe rolverdeling op wijkniveau

February 9, 2017

 

Vorige keer had u het over uw moeilijke relatie met de overheid, maar u bent het toch met me eens dat we niet zonder overheid kunnen?

 

Tuurlijk, de overheid is nodig maar is ook een probleem. Als de overheid bereid is zelf te veranderen in plaats van te proberen de samenleving te veranderen, ontstaan er vanzelf kansen. De samenleving is namelijk al veranderd en dat is met geen mogelijkheid tegen te houden of terug te draaien. Dat is zelfs gevaarlijk.

 

Gevaarlijk?

 

De overheid is geen persoon, maar een heleboel personen die volgens een bepaald systeem werken. De overheid schept verwachtingen en als die niet worden ingelost geeft dit frustratie bij zowel ambtenaren als burgers.Het idee achter de participatiesamenleving is dat burgers weer meer verantwoordelijkheid nemen, meer zelf organiseren en zo ook meer zeggenschap krijgen over hun omgeving. Het alles overheersende doel hier is dat mensen meer zelfredzaam worden en minder afhankelijk van de overheid.

Als men dus de verzorgingsstaat afbreekt, iets wat volgens mij onvermijdbaar is, moet er wel een volwaardig alternatief geboden worden. We hebben het hier over de meest kwetsbare groepen in onze samenleving.

 

Zijn mensen niet gewoon lui en hebben ze een schop onder hun kont nodig?

 

Dat zal best gelden voor een beperkte groep, maar zeker niet voor de meesten. Trouwens zo iets kun je ook over ambtenaren en bestuurders zeggen. De meeste mensen willen heel graag veranderen, maar