January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Een modern Rattensprookje

October 12, 2017

 

Als één dier een slecht imago heeft is het wel de rat, rattengedrag, rattenplaag. Als we iemand een rat noemen bedoelen we sluw, gemeen en onbetrouwbaar. Ongedierte dat verdelgt moet worden. Kortom de rat heeft zich niet geliefd gemaakt als cultuurvolger. We leven dan ook al duizenden jaren samen en de rat heeft al die tijd onze voorraden aangeknaagd en ziektes verspreid, geen wonder dat we er zo’n hekel aan hebben.

Maar als je de rat beter leert kennen heeft het verhaal vele kanten en zou de rat ons weleens de weg kunnen wijzen naar een gezondere stad. Ratten zijn heel sociaal en slim. Leuk als huisdier ook. Daarnaast hebben we als proefdier veel aan de rat te danken. Ze hebben nogal wat geleden voor de wetenschap. We hebben van alles met ze gedaan, wat we niet met mensen durven en mogen doen. In Rusland staat zelfs een standbeeld voor de rat, vanwege zijn verdienste voor de wetenschap. Door hindoes wordt de rat aanbeden en maken ze altaren gemaakt voor het beestje. Ratten zijn ook nog eens prima en nuttige speurneuzen, ze sporen mijnen, ziektes en drugs op. Het is kortzichtig de rat slechts als ongedierte te benaderen. Het is een gewoon zoogdier en erg slim, misschien omdat ie al duizenden jaren met ons samenleeft en we hem dus eigenlijk ‘getraind’ hebben.

We weten heel veel van ratten, maar eigenlijk heel weinig over zijn natuurlijk gedrag. Me