January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Het rattenparadijs is HOT

February 1, 2018

 

Het rattenparadijs was wat ons betreft het meest succesvolle project van Creatief Beheer in 2017. Waarom is dit zo? En waarom vindt het Algemeen Dagblad van niet? In een artikel over Citylab010 plaatsten ze namelijk een kruisje bij het project. Want, we hebben uiteindelijk helemaal geen vangkooien gemaakt en er stond in de aanvraag dat we dat wilden gaan doen. Ik heb de journalist nog omstandig uitgelegd waarom het zo’n succes was, maar helaas; niet gelukt.

Wat is er aan de hand ? We geloofden in aanvang dat die vangkooi een goed idee was. Echter toen we met kenners spraken en ons verdiepten in de rat begrepen we al snel dat het kansloos was. Tegelijkertijd zagen we een grote kans om het probleem op te lossen direct via de eigenlijke doelstelling van het project; eco-sociaal beheer. Dit betekent dat mensen eigenaar worden van het probleem en samen naar een oplossing zoeken, waarbij we de stadsnatuur als een buffer inzetten. Dus willen we rattenoverlast goed beheren en ook de buitenruimte substantieel gezonder maken is sociaal vergroenen de strategie.

Ratten zijn niet het probleem maar het symptoom van een ‘zieke stad’, dus als we de stad ‘gezond’ maken zijn we ook van de rattenoverlast af. Dat is ook nog eens vrij eenvoudig om te doen, alleen je moet het anders organiseren. Dat laatste is nu onze grootste uitdaging en de rat kan ons hier enorm bij helpen.

We kwamen erachter dat als je anders naar het probleem keek er juist kansen ontstonden. Wat betreft stadsnatuur is de situatie helder. Hoe meer groen hoe meer schuilplaatsen. Tegelijkertijd gaat in het stadsgroen ook de ecologische oplossing (evenwicht en natuurlijke vijanden) schuil om de populatie te beheren.

De enige manier dat meer stadsgroen werkt is dus wanneer dit ook goed wordt onderhouden, waar nodig gesnoeid en dat er geen zwerfvuil/voedsel in terecht komt. Dat laatste is precies de kerntaak van de Tuinmannen en vr