January 17, 2020

October 18, 2019

July 8, 2019

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Mens en Wereldbeeld - Perspectief

November 21, 2018

 

 

 

#1 Perspectief

Wij zijn wezens die bewust zijn van onszelf en onze omgeving. Echter wat we waarnemen, waar we ons van bewust zijn, hoe we dit interpreteren en wat we er vervolgens mee doen hangt af van het persoonlijke perspectief waarmee wordt gekeken. Dit verschilt per groep, per individu en heeft te maken met wie je omgaat, wat je geleerd hebt en meegemaakt. Hoe je jezelf en de wereld ziet.

Er is een dominant perspectief hoe wij naar de werkelijkheid kijken, maar dat is logischerwijs verouderd voor de nieuwe oplossingen die we zoeken. We zien ze simpelweg niet anders hadden we ze al lang gevonden. Dit perspectief hebben we geleerd op school. Dit is ontstaan uit de inmiddels klassieke wetenschappelijke weg van een subjectief individu dat een object observeert. Wat de wetenschap doet is zoveel mogelijk subjectieve factoren (lees: individuele interpretaties) wegnemen om een zo objectief mogelijk oordeel te vellen. Dat leren we op school en heeft goed gewerkt. Probleem is dat dit volgens de huidige wetenschappelijke inzichten niet echt kan. Objectiviteit is in essentie een illusie. Het is een idealisatie van de observatie waarbij de waarnemer zo neutraal mogelijk is. Dit betekent dat een heleboel gevoelens, ideeën en intuïties worden genegeerd, het onderzoek en de conclusies dienen immers reproduceerbaar te zijn (en niet uniek). Dit is ook hoe de overheid werkt, voor iedereen gelden dezelfde regels, tenzij er sprake een uitzonderlijk situatie.

Maar wie de werkelijkheid observeert ziet dat dit in beide gevallen een illusie is. Macht en positie doen er wel degelijk toe in de maatschappij, dat is immers de plek van waaruit je kijkt. Zoals Foucault zei: ‘De macht bezit niet de waarheid, de waarheid is altijd aan de